Het aanvragen van een loonheffingennummer

Je bent als ondernemer aan het groeien en je hebt besloten om je eerste personeelslid in dienst te nemen. Daar komen een hoop dingen bij kijken, onder andere het aanvragen van een loonheffingsnummer. Dit is een vereiste om correct je loonheffingsaangifte te kunnen doen. Maar hoe kom je aan een loonheffingsnummer? Vorige keer hebben we besproken hoe je jouw loonheffingsnummer kunt opzeggen, dit kun je hier teruglezen. Deze maand leggen we je uit hoe je het beste jouw loonheffingsnummer kunt aanvragen. Wil je meer informatie over het aannemen van je eerste personeelslid en de randzaken die daarbij komen kijken? Bij onze blogs staan diverse onderwerpen die je op weg kunnen helpen.

Waar heb je een loonheffingennummer voor nodig?

Je krijgt als ondernemer personeel in dienst, dit personeel moet betaald worden. In Nederland ben je als werkgever verplicht bepaalde premies en belastingen te betalen over het loon wat je aan je werknemers betaald. Zonder informatie weet de belastingdienst echter niet hoe veel salaris er is betaald, en hoe veel premies en belasting daarover afgedragen moeten worden. Daarom is er een aangifte loonheffingen, jij als ondernemer geeft aan de belastingdienst door hoeveel salaris er betaald is en hoe veel premies en belastingen je daarover moet afdragen. Over lastige berekeningen hoef je je geen zorgen te maken, als je jouw salarisadministratie bij ons uitbesteedt zorgen wij voor alle aangiftes en contact met de belastingdienst. Om deze aangifte te kunnen doen is er echter wel een loonheffingsnummer nodig, zo weet de belastingdienst welke ondernemer een aangifte heeft gedaan.

Het aanvragen van een loonheffingsnummer.

Het aanvragen van een loonheffingsnummer doe je bij de belastingdienst via het formulier “aanmelden werkgever” wat je hieronder kunt vinden in de link. Als de aanmelding is ontvangen door de belastingdienst ontvang je een “aangiftebrief loonheffingen”. Hierin staat over welke tijdvakken er aangifte gedaan dient te worden. In deze brief staat ook je loonheffingsnummer en indien van toepassing een brief waar de belastingdienst aangeeft bij welke sector jij als ondernemer bent aangesloten. Dit heeft met de af te dragen premies werknemersverzekeringen te maken. Ook ontvang je een brief met het percentage voor de gedifferentieerde premie Whk. Geen idee wat je met deze gegevens aan moet? Als je je salarisadministratie door ons laat verzorgen, regelen wij dat alle aangiftes correct en op tijd verzonden worden.

Download hier de brief voor het aanvragen van je loonheffingsnummer.

Tijdelijk of helemaal geen personeel meer in dienst?

Als je besluit om een bepaalde periode zonder personeel te werken of voorlopig even verdergaat zonder personeel in je onderneming is het verstandig om je loonheffingsnummer op te zeggen. Na het opzeggen heb je namelijk geen aangifte plicht meer. Zeg je het loonheffingsnummer niet op, dan blijf je verplicht tot aangiftes voor de loonheffingen. Dit zullen dan NUL aangiftes zijn.

Meer weten over het tijdelijk of helemaal opzeggen van je loonheffingsnummer? Lees hier hoe je dat precies kunt doen.