Een pensioenregeling treffen voor mijn werknemers, waarom zou ik?

Door Gastblogger Robert Wognum van Pensioenadviesbureau Noord Holland
Het is een opmerking die we als pensioenadviseur, zeker wanneer we ons in sociale kringen bevinden, geregeld te horen krijgen. En als je als werkgever niet verplicht bent een pensioenregeling te treffen (over die verplichting een volgend blog meer) begrijpen wij dat je als werkgever al snel de neiging hebt om niets te regelen. Pensioen is immers een waanzinnig lastig onderwerp en zelf uitzoeken wat het beste bij jou en je bedrijf past is lastig zo niet onmogelijk. Dus waarom zou je?

Pensioen is een arbeidsvoorwaarde

En dit raakt naar onze mening direct de kern. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt worden arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker. Dus ook pensioen. We raden je dan nog wel aan om een stukje extra budget uit te trekken om de werknemers met enige regelmaat uit te leggen hoe de pensioenregeling in elkaar zit en wat het voor je doet als werknemer. Immers, weet je niet wat een arbeidsvoorwaarde voor je doet, dan kun je het ook moeilijk op waarde schatten.

Maar pensioen is duur, dus de werknemer kan het beter zelf regelen, toch?

Je zult je verbazen hoe vaak wij dit als argument tegen geworpen krijgen. Maar laten we wel wezen, dit is kiezen voor de weg van de minste weerstand. Want het zelf regelen van een pensioen door de werknemer zelf is minimaal net zo duur, zo niet duurder voor de werknemer. Immers, de werknemer koopt privé zijn pensioenuitkering tegen dezelfde lage rente in als dat hij zou doen vanuit een collectiviteit, dus de uitkering is net zo duur. De advieskosten? Toegegeven, als je één of twee werknemers hebt, dan zijn de advieskosten voor een collectieve pensioenregeling al snel duurder (qua advieskosten). Dit komt omdat er aan een collectief pensioenadvies hogere (diploma-) eisen worden gesteld dan aan een individueel advies. Maar in alle andere gevallen zijn de kosten per werknemer aan advies hoger als je een privé pensioen wenst af te sluiten.

Over duur gesproken, wat dacht je van tijd?

De premie voor een pensioen (en dus ook privé pensioen) is aftrekbaar van de inkomsten,- of loonbelasting. Spaar je privé voor je pensioen, dan zul je dit jaarlijks moeten gaan opgeven aan de Belastingdienst. Bovendien word van je verwacht dat je jaarlijks de jaarruimte uitrekent of laat uitrekenen. Ook dat kost allemaal tijd, geld en moeite. Binnen een collectieve pensioenregeling wordt dit allemaal automatisch geregeld via de loonadministratie.

Meer weten over pensioenen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Pensioenadviesbureau Noord Holland is een jonge organisatie die net iets anders tegen pensioen aankijkt dan de gevestigde orde. Wij leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. Kijk eens op onze website pensioenadviesnoordholland.nl