Terug naar Kennisbank overzicht

Bijtelling auto, motor of fiets van de Zaak
Zakelijk rijden is een vorm van loon in natura voor zakelijke rijders zoals auto-, bestelbus- en motorrijders. Over de bijtelling betaal je inkomstenbelasting. Als ondernemer tel je jouw bijtelling bij je winst op. Je krijgt met bijtelling te maken als je meer dan 500 privé-kilometers met een zakelijke leaseauto rijdt. Het bijtellingsbedrag voor een motor van de zaak wordt anders berekend. De Belastingdienst ziet de vergoeding voor het gebruik van de auto als een vorm van inkomen (in natura) waarover je belasting moet betalen. Hoe kun je zelf de bijtelling van je leaseauto berekenen?
Inhoud
Wat is bijtelling?
Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Zoals hierboven beschreven is het alleen van toepassing als je meer dan 500 privé-kilometers per jaar met je auto van de zaak rijdt. De Belastingdienst heft inkomstenbelasting over het bijtellingsbedrag.
Een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je – dus naast je brutowinst of salaris – meer belasting.
Hoe hoog is de bijtelling?
De hoogte van de bijtelling hangt af of je een auto van de zaak of motor van de zaak rijdt. In het meest voorkomende geval is het een leaseauto van de zaak, dan hangt de hoogte af van de leeftijd en het soort aandrijving (hybride, elektrisch etc) van de auto. Vooral de hoeveelheid CO2 is van belang. Hoe vervuilend is jouw auto? In 2021 gelden er twee percentages:
- 12%: volledig elektrische voertuigen en waterstofauto’s.
- 22%: alle andere voertuigen.
Bijtelling Auto van de Zaak
Bereken zelf je bijtelling voor je leaseauto of lees de blog over de bijtellingspercentages in 2021 voor de auto van de zaak.
Rittenadministratie
Als je jouw auto van de zaak weinig tot niet voor privézaken gebruikt dan hoef je geen bijtelling te betalen. Maar hoe toon je dit bij de Belastingdienst aan? Juist, door een rittenadministratie bij te houden. Dat klinkt heel wat maar er zijn handige (boekhoud)tools en -koppelingen voor. Wettelijk is een rittenadministratie niet verplicht. De Belastingdienst adviseert om het toch bij te houden. Anders heb je als zakelijke rijder geen enkel bewijs en dat leidt vrijwel zeker tot gezeur met de fiscus.
Lees meer over de rittenadministratie (Belastingdienst.nl)
Motor van de Zaak
De bijtelling voor een motor van de zaak wordt op een simpelere manier berekend aan de hand van de totale jaarlijkse kosten per kilometer. Bekijk de vereenvoudigde bijtellingsberekening voor een motor van de zaak.
Bestelauto’s of bestelbusjes
Voor bestelauto’s of bestelbusjes gelden de standaard bijtellingsregels voor een auto van de zaak. Een uitzondering zijn busjes die zijn ingericht voor alleen goederenvervoer zoals bedrijfswagens met alléén een chauffeursstoel. Of de uitzondering voor jouw bestelauto geldt beslist de Belastingdienst. Dien een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ in en wacht het af. Bestelbusjes met een dubbele cabine (lees: achterbank) vallen nooit onder deze uitzonderingsregel.
Bijtelling leasefiets van de zaak
Het is ook mogelijk om zonder veel administratieve rompslomp een leasefiets van de zaak voor je werknemers te regelen. Je spreekt van een ‘fiets van de zaak’ als je als werkgever het eigendom hebt. Meer over de bijtelling, kosten, btw-aftrek én de onbelaste reiskostenvergoeding van een leasefiets van de zaak.
Veelgestelde vragen over Bijtelling
De meest veelgestelde vragen (en antwoorden) over bijtelling (voor een auto) op een rijtje.
Het is een brutobedrag dat bij je salaris wordt opgeteld. Hierover wordt de inkomstenbelasting berekend. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt over de bijtelling.
Nee, het is niet hetzelfde als BPM. Zoals je nu misschien al weet is het een bedrag dat je betaalt als je per jaar meer dan 500 privékilometers rijdt in je zakelijke auto. BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen; een belasting die je betaalt als je een auto, motor of bestelbus in Nederland koopt of uit het buitenland importeert en registreert.
Het rijden in een zakelijke leaseauto, motor van de zaak of een bestelbus is een vorm van loon in natura. Bijtelling tel je als werkgever bij het loon van de werknemer op als die in loondienst is en ook privé in een auto van de zaak rijdt.
Het bijtellingsbedrag wordt per kalenderjaar berekend en betaal je per jaar. Als je een gedeelte van het jaar een auto van de zaak hebt, betaal je een bijtellingsbedrag dat past bij het deel van het jaar.
Op je loonstrook of salarisstrook staat meestal ‘Privégebruik auto’ met het bijhorende bijtellingsbedrag. Omdat de Belastingdienst het rijden van een auto van de zaak ziet als loon in natura wordt de bijtelling bij je brutosalaris opgeteld.
Als ondernemer met een eenmanszaak tel je de bijtelling op bij je winst, over de winst betaal je vervolgens inkomstenbelasting.
Voor een motor van de zaak bereken je de bijtelling net even anders. De Belastingdienst kijkt dan – in tegenstelling tot de auto van de zaak – naar de totaal gemaakte jaarlijkse kosten per kilometer.