Het omzetten van een loonheffingennummer

Je hebt als ondernemer het besluit genomen om je eerste personeelslid in dienst te nemen en je hebt bij de Belastingdienst een loonheffingennummer aangevraagd.. Bij ontvangst van het loonheffingennummer blijkt dat je niet in een sector bent ingedeeld en dat je dus ook geen premies gaat ontvangen. Je hebt in dat geval iets verkeerd gedaan bij de aanvraag van het loonheffingennummer. Hoe het aanvragen van een loonheffingennummer in z’n werk gaat kun je hier teruglezen.
Het kan ook dat je al een loonheffingennummer hebt zonder premies voor alleen jou als DGA en alleen een wijziging moet doorgeven.
In deze blog leggen we uit hoe je jouw loonheffingennummer zonder premies (eigenlijk voor DGA’s bestemd) kunt omzetten naar sector & premies (personeel).

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een loonheffingennummer?

Je wilt een loonheffingennummer aanvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor gebruik je het formulier “Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever“. Bij vraag 3c moet je goed opletten wat je hier invult. Hier staat het volgende: “Moet u voor 1 of meer van de werknemers van vraag 3b premies werknemersverzekeringen betalen?” Dit is een belangrijke vraag omdat je hier aangeeft of je enkel een DGA (directeur-grootaandeelhouder) gaat verlonen of dat je ook personeel (inclusief stagiaires) met sociale lasten gaat verlonen.
·    Je vult bij deze vraag NEE in als je alleen een DGA gaat verlonen
·    Je vult bij deze vraag JA in als je (ook) personeel gaat verlonen

Wat moet ik nu doen?

Blijkbaar heb je NEE aangegeven bij vraag 3c en je hebt een loonheffingennummer ontvangen, maar je bent niet in een sector ingedeeld en je zal dus ook geen premies ontvangen. Wat moet er gebeuren om dit te wijzigen? Je moet een wijziging doorgeven aan de Belastingdienst. Je kunt hiervoor het formulier ‘”van DGAnaarwerknemer – melding_premies_werknemersverzekering” invullen en opsturen. Met dit formulier geef je aan dat je al een loonheffingennummer hebt en dat je onder ditzelfde nummer personeel wilt gaan verlonen. Hou er wel rekening mee dat de verwerkingstijd van deze wijziging tussen de twee en drie weken ligt. Het is belangrijk dat je bij vraag 2a de startdatum van het personeel goed invult, ook als deze datum in het verleden ligt.

Kan ik mij wel alvast aanmelden bij Simpele Loonstrook?

Wij kunnen tot het moment dat jouw loonheffingennummer is aangevuld met sector & premies het systeem beter niet inrichten voor verloning. Het is effectiever om te wachten en alles in één keer aan te leveren en in te laten richten.

Lees hier hoe je je bedrijf kunt aanmelden bij Simpele Loonstrook in drie simpele stappen. Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Onze professionals staan klaar om meer duidelijkheid te geven.