Fitte medewerkers; zijn maaltijden op de werkplek of een fiets van de zaak voordelig?

“Fit zijn” is een ding tegenwoordig, waar men vroeger in januari vaak drastisch het roer omgooide om de levensstijl te wijzigen verwaterde dit meestal in de loop van de maanden. Tegen de zomer zagen de sportscholen vaak weer een piek in de bezoekers- aantallen. Gezonde voeding is een hot topic waar veel mensen zich nu mee bezig houden. Anno 2020 is het heel vanzelfsprekend dagelijks bewust bezig zijn met voeding en beweging, maar hoe kunnen werkgevers hier in bijdragen?

Gezonde medewerkers

Een gezonde lifestyle is tegenwoordig meer dan een trend en ook werkgevers willen hier graag aan bijdragen. Als werkgever voldoe je aan de wettelijke eisen voor veiligheid en gezondheid van je medewerkers, maar daarmee ben je er nog niet. Focus op fitte en vitale medewerkers gaat een stap verder en het effect is verbazend. Tenslotte zijn fysiek en mentaal gezonde medewerkers belangrijk voor je bedrijf, de productiviteit gaat omhoog, omdat zij meer energie hebben en efficiënter en effectiever werken. Het ziekteverzuim is aantoonbaar lager, omdat je medewerker minder vatbaar is voor bijvoorbeeld griep en herstelt sneller na een blessure.

Mentaal fitte medewerkers zijn minder snel gestrest, actiever en lopen minder risico op een burn-out en daarmee voorkom je langdurig verzuim. Ook dragen fitte medewerkers bij aan een positief imago voor het bedrijf, doordat er weinig verzuim of verloop is ben je een aantrekkelijke werkgever.

Kortom, investeer in je medewerkers, luister naar wat hen echt bezighoudt zowel zakelijk als privé en geef hen de ruimte een gezonde levensstijl voort te zetten (of te beginnen).

Maaltijden op de werkplek

Een gezonde verzorgde lunch brengt collega’s samen aan tafel en dat heeft direct effect op de werksfeer, productiviteit en werkprestatie. Voorzien in gebalanceerde voeding is hier een belangrijk onderdeel van. Net als de tijd om even uit het werkritme te stappen. Er zijn diverse mogelijkheden om hier als werkgever een bijdrage aan te leveren.
Er zit echter wel een verschil tussen maaltijden en consumpties, kleine consumpties zijn bijvoorbeeld koffie, thee, Cup-a-Soup of fruit en mogen geschonken worden. Boterhammen en melk verstrekken tijdens de lunchpauze of verstrekken van maaltijden in bedrijfskantine worden beschouwd als een maaltijd.
Wil je een maaltijd op de werkplek in de loonstrook verwerken?
Via een looncomponent op de loonstrook kan dit bijvoorbeeld. Voor 2020 geldt een netto normbedrag van € 3,35 per dag dat bij de werknemer ingehouden wordt. Dit betekent dat er voor elke medewerker het aantal maaltijden x normbedrag netto loon wordt ingehouden als bijdrage voor de lunch die aangeboden wordt. De gemaakte kosten door de werkgever liggen meestal hoger en dit verschil kun je zien als een secondaire arbeidsvoorwaarde die je als werkgever biedt.

Rekenvoorbeeld fulltime dienstverband: (214 dagen x € 3,35)/12 * 1,0 FTE = € 59,74 per maand = netto eigen bijdrage medewerker voor het gebruiken van de dagelijkse lunch.

Mocht je als werkgever geen eigen bijdrage aan je medewerkers willen berekenen bestaat de mogelijkheid dit normbedrag onder te brengen in de werkkostenregeling (1,2% vrije ruimte van de totale jaarlijkse loonsom). Houd er echter wel rekening mee dat bij overschrijding van dit percentage er 80% eindheffing geheven gaat worden.

Fiets van de zaak

Beweging stimuleren is een goede een manier om bij te dragen aan de fitheid van je medewerker(s). Fietsen is uitstekend voor lichaam en geest, helpt het stressniveau te verlagen en is een laagdrempelige manier van bewegen en daardoor geschikt voor de meesten mensen. Daarbij is fietsen naar het werk ook nog eens goed voor het milieu. Per 1 januari zijn de regels voor een fiets van de zaak een stuk aantrekkelijker gemaakt, de bijtelling voor een fiets van de zaak is dan ook gebaseerd op de methodiek voor een auto van de zaak. Wel is het uitgangspunt net even anders, de betreffende fiets wordt in bruikleen gegeven aan de werknemer (is dus geen eigenaar) en er wordt altijd een bijtelling van 7% berekend ongeacht of deze wel of niet privé gebruikt wordt. Kortom, geen ingewikkelde kilometerregistraties.

Goed voorbeeld doet goed volgen en mocht je als werkgever in de gelegenheid zijn om op de fiets naar je werk te gaan, je kunt zelf ook een fiets van de zaak aanschaffen!

De fiets van de zaak kan ook naast een auto van de zaak gebruikt worden, op die manier wordt beweging interessant gemaakt voor de werknemer. Mocht de werknemer een fiets van de zaak naast een privé-auto gebruiken dan komt deze nog steeds in aanmerking voor de zakelijke kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer.

www.rijksoverheid.nl