Het Fietsplan is tegenwoordig gewoon een fiets van de zaak

Tot 1 januari 2015 was er een fietsplan, waar zowel werknemers als werkgevers aanzienlijke fiscale voordelen konden behalen als ze beide aan de gestelde voorwaarden voldeden. Na 1 januari 2015 valt het fietsplan gewoon binnen de WKR (werkkostenregeling) van de belastingdienst. Deze stelt dat je maximaal 1,2% van het bruto jaarsalaris aan extra’s mag geven aan jouw personeel. Wil je precies weten wat de WKR inhoudt? Lees dan onze blog “De werkkostenregeling, hoe zit het nu precies?

Wat hield het Fietsplan in?

Om het woon-werkverkeer per fiets te stimuleren boodt de overheid bedrijven de mogelijkheid een fietsplan aan te bieden aan hun werknemers. Via het fietsplan was het voor werknemers mogelijk een fiets aan te schaffen met groot belastingvoordeel. Het voordeel op een nieuwe fiets via het fietsplan was afhankelijk van het inkomen. Het gemiddelde voordeel bedroeg 42% op de aanschafwaarde van de fiets en kon oplopen tot 52%.

Per 1 januari 2015 valt het Nationale Fietsplan binnen de werkkostenregeling (WKR). De aanschaf van de fiets valt binnen de vrije ruimte (1,2% van het totale fiscale brutoloonsom). Als werkgever bepaal je zelf de hoogte van het aanschafbedrag van de fiets, wie voor een ‘fiets van de zaak’ in aanmerking komt en hoe vaak een werknemer mag meedoen.

Voordelen van een Fietsplan voor jou als werkgever

Het Fietsplan heeft voor jou als werkgever verschillende voordelen. Enkele voorbeelden:

  • Je werknemers zijn fitter en werken ongemerkt aan hun conditie
  • Je biedt jouw werknemers een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde
  • Je draagt bij aan een beter milieu

Er zijn ook voordelen voor jouw werknemers:

  • Jouw werknemers krijgen een mooie nieuwe fiets
  • Het is een leuke secundaire arbeidsvoorwaarde

Welke regels stelt de belastingdienst?

Aangezien het fietsplan sinds 1 januari 2015 onder de werkkostenregeling valt, zijn er vanuit de belastingdienst geen additionele eisen voor de aanschaf van een fiets voor een werknemer. Behalve dat je je aan de forfaitaire ruimte binnen de WKR dient te houden.